Nitriti (No2)

elgreco, Sunday 19 November 2006 - 00:00:00

Azotitii (nitritii) Sunt produsi intermediari proveniti fie prin oxidarea amoniacului, fie prin reducerea azotatilor de catre bacteriile denitrificatoare.
Nitrificarea este o oxidare biologica a amoniacului in nitrit (NO2 ) si apoi in nitrat (NO3). Microorganismele care fac posibila aceasta conversie sunt specii autotrofe Nitrosomonas si Nitrobacter care indeplinesc reactia dupa cum urmeaza:

Nitrosomonas

2NH+4 + 3 O2 ==> 2NO-2 + 2H2O + 4H+

Nitrobacter

2NO-2 + O2 ==> 2NO-3

Nivelul nitrificarii depinde de masa de microorganisme nitrificante, de varsta peliculei de microorganisme, temperatura, concentratia de nitriti, pH si de rata CBO (CBO - Consumul biochimic de oxigen).
Per total reactia este urmatoarea:
22NH+4 + 37 O2 + 4CO2 + HCO-3 ==> 21NO-3 + C5H7NO2 + 24H+ + 20H2O
S-a observat ca nitrificarea se produce cu eficienta maximă la pH cupris între 7,2 – 9,0. Temperatura are un efect important in mentinerea unei rate inalte a nitrificarii. Rata nitrificarii scade o data cu scaderea temperaturii.
Nitritii sunt substante instabile si în functie de continutul in oxigen al apei se vor transforma prin oxidare in azotati sau se vor reduce la amoniac.
Azotatii (nitratii) sunt folositi de catre plante in fotosinteza. Se obtin prin oxidarea nitritilor. In ape circuitul azotului se realizeaza prin procese de nitrificatie si denitrificare.









this content item is from Comunitatea Aquarium.ro - acvariu, acvaristica, pesti, plante
( http://www.aquarium.ro/e107_plugins/content/content.php?content.57 )