Temperatura

elgreco, Sunday 19 November 2006 - 00:00:00

Temperatura

Temperatura apei inregistreaza variatii zilnice si sezoniere. Ea are un rol hotarator in dezvoltarea biocenozelor, fiind un factor determinant in raspandirea lor. Apa fiind buna conducatoare de temperatura, caldura din aer patrunde lent in paturile din profunzime, insa si eliberarea se face incet, lacurile, marile, oceanele functioneaza ca adevarate surse de caldura.
Temperatura, comparativ cu alti factori abiotici, joaca un rol important in desfasurarea, structura si repartizarea biocenozelor in mediul acvatic. Temperatura apei inregistreaza zilnic variatii in functie de clima si zona geografica si chiar zi / noapte. Apa fiind o mare sursa de caldura, influenteaza puternic si temperatura terestra.
Daca luam in considerare "Regula lui Van't Hoff", care arata ca, viteza proceselor biochimice creste aproximativ de două ori la cresterea temperaturii cu 10ºC, putem observa rolul temperaturii in desfasurarea vietii in ecosistemul acvatic. Regula este valabila intre anumite limite si evidentiaza faptul ca in cazul reducerii temperaturii, viteza de dezvoltare scade dar durata vieti creste fata de organismele din zona mai calda.
Influenta temperaturii asupra biocenozelor acvatice se poate manifesta direct sau indirect ca factor semnalizator. In prima faza se poate vorbi de actiunea acceleratoare asupra proceselor metabolice (Van't Hoff), iar in a doua faza, de influenta indirecta a temperaturii asupra deplasari si flotatiei hidrobiontilor din masa apei.
Temperatura prin modificarile sezoniere, zonale sau diurne, va determina corelativ o variatie a tensiunii superficiale, greutati specifice si inclusiv a diferitelor corelatii calitative si cantitative ecologice (biotop-biocenoza).
Deci, modificarea densitati, greutati specifice, vascozitati, in functie de temperatura, indica faptul ca termica unui ecosistem acvatic se gaseste la baza fenomenelor biologice ce influenteaza dinamica si calitatea ecosistmului.


this content item is from Comunitatea Aquarium.ro - acvariu, acvaristica, pesti, plante
( http://www.aquarium.ro/e107_plugins/content/content.php?content.52 )