Welcome

Username:

Password:
Remember me

[ ]
[ ]

Online

Guests: 2, Members: 0 ...

most ever online: 123
(Members: 1, Guests: 122) on 18 Sep : 12:48

Members: 3215
Newest member: Andrei2017

Chatbox

You must be logged in to post comments on this site - please either log in or if you are not registered click here to signup


Cristi
Sunt interesat sa cumpar de preferat astazi guppy,molly,xipho,platy,neoni si zebre in Bucuresti din sectorul 2,4,5,6.
E cineva pe aici care sa aiba de vanzare preferabil astazi aceste specii de pesti si sa stea in sectorul 2,4,5 si 6???
Astept mesaj pe PM de la cine are de vanzare!

Cristi
Sunt interesat sa cumpar de preferat astazi guppy,molly velifera,xipho,platy,neoni si zebre in Bucuresti din sectorul 2,4,5,6.
Mai exista cineva pe aici care sa aiba de vanzare aceste specii de pesti si sa stea in sectorul 2,4,5 si 6???? sad please
Astept sa ma contactati pe PM!!

Cristi
Sunt interesat sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni si zebre in Bucuresti din sectorul 2,4,5,6.
E cineva pe aici care sa aiba de vanzare aceste specii de pesti si sa stea in sectorul 2,4,5,6???
Astept mesaj pe PM!!

Cristi
Ma intereseaza sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 2,4,5,6.
Mai e cineva pe aici care sa aiba de vanzare aceste specii de pesti si sa stea in sectorul 2,4,5,6?????
Astept raspuns pe PM!!

Cristi
Cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
E cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5 si 6??
Astept raspuns pe PM!!

Cristi
Ma intereseaza sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
Mai e cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5,6???????
Astept raspuns pe PM de la cine are de vanzare aceste specii de pesti!!

Cristi
Ma intereseaza sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
Mai e cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5,6???????
Astept raspuns pe PM de la cine are de vanzare aceste specii de pesti!!

Cristi
Ma intereseaza sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
Chiar nu mai e nimeni in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5 si 6??????
Astept raspuns numai de la cine vinde!

Cristi
Cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
E cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5 si 6??????
Astept raspuns de la cine are de vanzare!!

Cristi
Cumpar guppy,molly,xipho,platy si neoni in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
E cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni si sa stea in sectorul 1,4,5,6????
Astept raspuns pe PM de la cine are de vanzare aceste specii de pesti!


Iluminarea acvariului

on Sunday 19 November 2006
by simi author list
in Acvariu

Iluminarea acvariului

Iluminarea necorespunzătoare a acvariului - spectru, intensitate, durata sau poziţia luminii fată de suprafaţa apei, poate genera un exces de stres, cu influente nefaste asupra sănătăţii vieţuitoarelor.
Proiectarea corectă a unui sistem de iluminare pentru un acvariu trebuie făcută în funcţie de speciile de plante si animale ce populează acvariul, şi de condiţiile de vieţuire a acestor specii in mediul lor natural.
Lumina reprezintă o componentă fizică esenţială a mediului pentru supravieţuirea speciei, şi deşi majoritatea vieţuitoarelor se pot adapta, în anumite limite +/_ , în jurul valorilor ideale, simplul fapt că multe specii de peşti sau plante sunt crescute şi reproduse de zeci de ani în captivitate, nu este un motiv plauzibil pentru a ignora condiţiile mediului de origine a speciei deoarece, într-o perioadă de timp atât de restrânsă, mesajul genetic, rezultat în urmă a mii de ani de evoluţie şi adaptare, şi perpetuat generaţie după generaţie, prin fiecare ou/icra fecundată or sămânţa, nu poate fi modificată uşor.
Fie ca este vorba de lumina Soarelui la răsărit, la amiază or la amurg, sau cea reflectată de Lună pe timp de noapte, ea este folosită de foarte multe vieţuitoare acvatice pentru actul de reproducere or procurare a hranei.
Un caz clasic, cunoscut în toată lumea, este cel al reproducerii coralilor, eveniment ce are loc într-o anumită perioadă a anului, în funcţie de ciclul Lunar.
Un caz cunoscut de mulţi acvarişti este cel al reproducerii peştilor neon (Paracheirodon innesi ), un peste din familia Characidae, a cărui reproducere are loc la o lumină de o intensitate foarte redusă, icrele fiind sensibile la lumina - exemple fiind enorm de multe, cele două reprezentând doar o argumentare sumară.
Dacă spectrul sau intensitatea luminii pot varia larg de la un mediu la altul, diferentele de durată a iluminării sunt mai reduse, şi poate fi aproximativ aceeaşi pentru majoritatea speciilor. Totuşi, şi aici trebuie avut în vedere că, de la răsărit şi până la apus, iluminarea mediului se face în forma unui arc de cerc, lumina cazând de fiecare dată în unghiuri diferite, crescând în intensitate, atingând piscul la amiază, după care descreşte spre amurg. Daca unghiul de cădere al luminii ridică anumite probleme tehnice şi de execuţie, timpul şi intensitatea corespunzătoare acesteia se pot rezolva relativ simplu cu ajutorul unui timer special. Astfel, lumina "de răsărit" trebuia sa fie una de intensitate scăzuta, care sa dureze timp de o ora, după care o a doua lumina, puţin mai intensa, se aprinde alături de prima, pentru o perioada de doua ore, iar pentru simularea intensităţii luminii la amiază, se aprinde, pentru 2-3 ore, o a treia sursă de lumină, destul de intensa, după care procesul se derulează invers.
O metoda mai simpla, este conectarea întregii instalaţii luminoase la un "dimmer" automat, care măreşte şi scade intensitatea luminoasă a becurilor sau tuburilor fluorescente după cum este programat de acvarist.
Pe perioada de noapte, pentru a se elimina stresul generat de întunericul absolut, este corect să păstrăm vieţuitoarele din acvariu sub o sursă de lumină difuză permanentă, preferabil de culoare albăstruie, şi poziţionată deasupra suprafeţei apei, nu din lateral.
Aprinderea or stingerea bruscă a luminii este ceva absolut nenatural, ce poate înfricoşa instantaneu unii peşti, aceştia înotând panicaţi, printr-o zvâcnitura bruscă, în ce direcţie apucă, sărind din bazin or lovindu-se de decoraţiuni sau pereţii acvariului, cauzându-şi leziuni ce pot fi fatale. Iluminarea corespunzătoare a acvariului este un factor foarte des neglijat, sau complet ignorat de acvarişti, aceştia iluminând acvariul după preferinţele lor vizuale, si nu după nevoile speciilor care-l populează, dar atunci când ea este aplicată corect, plantele acvatice se dezvoltă armonios, peştii au o stare de stres mult redusă, se menţin sănătoşi (având în vedere că şi restul factorilor fizico-chimici sunt menţinuţi în limitele normale), cu un colorit viu şi un comportament specific interesant, răsplătind acvaristul printr-o privelişte plăcută şi relaxantă.

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/home2/aquarium/public_html/e107_plugins/autogallery/def_core.php' (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home2/aquarium/public_html/e107_plugins/autogallery/def.php on line 20