Welcome

Username:

Password:
Remember me

[ ]
[ ]

Online

Guests: 6, Members: 0 ...

most ever online: 123
(Members: 1, Guests: 122) on 18 Sep : 12:48

Members: 3215
Newest member: Andrei2017

Chatbox

You must be logged in to post comments on this site - please either log in or if you are not registered click here to signup


Cristi
Ma intereseaza sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
Chiar nu mai e nimeni in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5 si 6??????
Astept raspuns numai de la cine vinde!

Cristi
Cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
E cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5 si 6??????
Astept raspuns de la cine are de vanzare!!

Cristi
Cumpar guppy,molly,xipho,platy si neoni in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
E cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni si sa stea in sectorul 1,4,5,6????
Astept raspuns pe PM de la cine are de vanzare aceste specii de pesti!

The_Mask
CUMPAR Ramirezi - German Blue Ram!

Cristi
Are cineva in Bucuresti de vanzare guppy,molly,xipho,platy si sa stea in sectorul 1,4,5 si 6??

Cristi
Are cineva in Bucuresti de vanzare guppy,molly,xipho,platy si sa stea in sectorul 1,4,5 si 6??

heckelcross
11.10.2016
Pai cei care postau aici cu ani in urma inca nu s-au reintors de pe meleagurile straine. Acvaristica lor mai face pauza, deocamdata.:-w

gabrielp
Hello! Chiar nu mai da nimeni pe aici? Mi-e greu sa cred ca o pasiune moare asa repede....Dupa o lunga perioada petrecuta prin strainatati,timp in care acvariul a stat gol,m-am hotarat sa pornesc iar un setup,dar cu pesti de talie mai mica(neoni etc)...ceva oferte de plante si pesti in zona Ploiesti? Multumesc!

Cristi
Cumpar guppy,molly,xipho,neoni,zebre si platy in Bucuresti.
As prefera ca guppy,molly,xipho sa aiba 4 cm si platy 5 cm.
Nu vrea nimeni din Bucuresti sa imi vanda si mie guppy,molly,xipho,neoni,zebre si platy sau nu mai are nimeni de vanzare??????
Astept raspuns pe PM!!

Cristi
Schimb urgent 30 de fire din planta Higrophyla Polysmera in Bucuresti pe guppy, molly, xipho,neoni,zebre sau platy.
As prefera ca guppy,molly,xipho sa aiba 4 cm si platy 5 cm.
Deci vrea cineva din Bucuresti sa faca schimb cu mine si sa imi dea guppy, molly, xipho, neoni, zebre sau platy???
Astept raspuns pe PM.


Iluminarea acvariului

on Sunday 19 November 2006
by simi author list
in Acvariu

Iluminarea acvariului

Iluminarea necorespunzătoare a acvariului - spectru, intensitate, durata sau poziţia luminii fată de suprafaţa apei, poate genera un exces de stres, cu influente nefaste asupra sănătăţii vieţuitoarelor.
Proiectarea corectă a unui sistem de iluminare pentru un acvariu trebuie făcută în funcţie de speciile de plante si animale ce populează acvariul, şi de condiţiile de vieţuire a acestor specii in mediul lor natural.
Lumina reprezintă o componentă fizică esenţială a mediului pentru supravieţuirea speciei, şi deşi majoritatea vieţuitoarelor se pot adapta, în anumite limite +/_ , în jurul valorilor ideale, simplul fapt că multe specii de peşti sau plante sunt crescute şi reproduse de zeci de ani în captivitate, nu este un motiv plauzibil pentru a ignora condiţiile mediului de origine a speciei deoarece, într-o perioadă de timp atât de restrânsă, mesajul genetic, rezultat în urmă a mii de ani de evoluţie şi adaptare, şi perpetuat generaţie după generaţie, prin fiecare ou/icra fecundată or sămânţa, nu poate fi modificată uşor.
Fie ca este vorba de lumina Soarelui la răsărit, la amiază or la amurg, sau cea reflectată de Lună pe timp de noapte, ea este folosită de foarte multe vieţuitoare acvatice pentru actul de reproducere or procurare a hranei.
Un caz clasic, cunoscut în toată lumea, este cel al reproducerii coralilor, eveniment ce are loc într-o anumită perioadă a anului, în funcţie de ciclul Lunar.
Un caz cunoscut de mulţi acvarişti este cel al reproducerii peştilor neon (Paracheirodon innesi ), un peste din familia Characidae, a cărui reproducere are loc la o lumină de o intensitate foarte redusă, icrele fiind sensibile la lumina - exemple fiind enorm de multe, cele două reprezentând doar o argumentare sumară.
Dacă spectrul sau intensitatea luminii pot varia larg de la un mediu la altul, diferentele de durată a iluminării sunt mai reduse, şi poate fi aproximativ aceeaşi pentru majoritatea speciilor. Totuşi, şi aici trebuie avut în vedere că, de la răsărit şi până la apus, iluminarea mediului se face în forma unui arc de cerc, lumina cazând de fiecare dată în unghiuri diferite, crescând în intensitate, atingând piscul la amiază, după care descreşte spre amurg. Daca unghiul de cădere al luminii ridică anumite probleme tehnice şi de execuţie, timpul şi intensitatea corespunzătoare acesteia se pot rezolva relativ simplu cu ajutorul unui timer special. Astfel, lumina "de răsărit" trebuia sa fie una de intensitate scăzuta, care sa dureze timp de o ora, după care o a doua lumina, puţin mai intensa, se aprinde alături de prima, pentru o perioada de doua ore, iar pentru simularea intensităţii luminii la amiază, se aprinde, pentru 2-3 ore, o a treia sursă de lumină, destul de intensa, după care procesul se derulează invers.
O metoda mai simpla, este conectarea întregii instalaţii luminoase la un "dimmer" automat, care măreşte şi scade intensitatea luminoasă a becurilor sau tuburilor fluorescente după cum este programat de acvarist.
Pe perioada de noapte, pentru a se elimina stresul generat de întunericul absolut, este corect să păstrăm vieţuitoarele din acvariu sub o sursă de lumină difuză permanentă, preferabil de culoare albăstruie, şi poziţionată deasupra suprafeţei apei, nu din lateral.
Aprinderea or stingerea bruscă a luminii este ceva absolut nenatural, ce poate înfricoşa instantaneu unii peşti, aceştia înotând panicaţi, printr-o zvâcnitura bruscă, în ce direcţie apucă, sărind din bazin or lovindu-se de decoraţiuni sau pereţii acvariului, cauzându-şi leziuni ce pot fi fatale. Iluminarea corespunzătoare a acvariului este un factor foarte des neglijat, sau complet ignorat de acvarişti, aceştia iluminând acvariul după preferinţele lor vizuale, si nu după nevoile speciilor care-l populează, dar atunci când ea este aplicată corect, plantele acvatice se dezvoltă armonios, peştii au o stare de stres mult redusă, se menţin sănătoşi (având în vedere că şi restul factorilor fizico-chimici sunt menţinuţi în limitele normale), cu un colorit viu şi un comportament specific interesant, răsplătind acvaristul printr-o privelişte plăcută şi relaxantă.

Imagine aleatoare

Featured Ad

Posturi noi

Re: Inca o nelamurire cu privire la Ramirezi!!!
La mine au eclozat in ph8 fara nici o problema, in 40 de lit [...]
Posted by The_Mask
17 Sep : 10:21

mutare filtru JUWEL Rekord 60
salutare. stie cineva daca pot muta filtrul la acvariul reco [...]
Posted by tedy2007
19 Oct : 20:34

filtru fund
Salut,Vreau sa bricolez un filtru de fund cu ajutorul caruia [...]
Posted by Magnetar
29 Nov : 15:04

Re: problema iluminat juvel 180 2x45 wati
am si eu o pb..f asemanatoare, la un juwel rio 125 (T5 2x28 [...]
Posted by aspi
16 May : 14:19

Re: salutare am o problema
Cel mai bine cumperi altul...
Posted by pork
11 Apr : 02:05

Re: moss
De pe forumuri sau din petshopuri.
Posted by pork
11 Apr : 02:03

salutare am o problema
buna am un filtru extern aquael unimax 250 nu e nou cumparat [...]
Posted by medievil
20 Feb : 22:29

moss
de unde se poate cumpara ceva moss?
Posted by seferjesirah
12 Dec : 16:46

Re: Iluminarea acvariilor
Iluminarea acvariului este un subiect extrem de important...
Posted by pork
21 Oct : 18:41

Re: Acvarist reciclat
E simpaticut acvariu, dar mai ai nevoie de plante.
Posted by pork
21 Oct : 18:36

Poll


Cum vi se pare acest site?

Excelent, din toate punctele de vedere

Promiţător

Bine organizat

Prost organizat

Slab, din toate punctele de vedere

This poll is restricted to members only

Votes: 312 Comments: 22
Previous polls

Partener

http://www.aquariumshop.ro

http://www.nanoreef.ro/

http://teraristica.ro