Welcome

Username:

Password:
Remember me

[ ]
[ ]

Online

Guests: 6, Members: 0 ...

most ever online: 123
(Members: 1, Guests: 122) on 18 Sep : 12:48

Members: 3215
Newest member: Andrei2017

Chatbox

You must be logged in to post comments on this site - please either log in or if you are not registered click here to signup


Cristi
Sunt interesat sa cumpar de preferat astazi guppy,molly,xipho,platy,neoni si zebre in Bucuresti din sectorul 2,4,5,6.
E cineva pe aici care sa aiba de vanzare preferabil astazi aceste specii de pesti si sa stea in sectorul 2,4,5 si 6???
Astept mesaj pe PM de la cine are de vanzare!

Cristi
Sunt interesat sa cumpar de preferat astazi guppy,molly velifera,xipho,platy,neoni si zebre in Bucuresti din sectorul 2,4,5,6.
Mai exista cineva pe aici care sa aiba de vanzare aceste specii de pesti si sa stea in sectorul 2,4,5 si 6???? sad please
Astept sa ma contactati pe PM!!

Cristi
Sunt interesat sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni si zebre in Bucuresti din sectorul 2,4,5,6.
E cineva pe aici care sa aiba de vanzare aceste specii de pesti si sa stea in sectorul 2,4,5,6???
Astept mesaj pe PM!!

Cristi
Ma intereseaza sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 2,4,5,6.
Mai e cineva pe aici care sa aiba de vanzare aceste specii de pesti si sa stea in sectorul 2,4,5,6?????
Astept raspuns pe PM!!

Cristi
Cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
E cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5 si 6??
Astept raspuns pe PM!!

Cristi
Ma intereseaza sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
Mai e cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5,6???????
Astept raspuns pe PM de la cine are de vanzare aceste specii de pesti!!

Cristi
Ma intereseaza sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
Mai e cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5,6???????
Astept raspuns pe PM de la cine are de vanzare aceste specii de pesti!!

Cristi
Ma intereseaza sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
Chiar nu mai e nimeni in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5 si 6??????
Astept raspuns numai de la cine vinde!

Cristi
Cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
E cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5 si 6??????
Astept raspuns de la cine are de vanzare!!

Cristi
Cumpar guppy,molly,xipho,platy si neoni in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
E cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni si sa stea in sectorul 1,4,5,6????
Astept raspuns pe PM de la cine are de vanzare aceste specii de pesti!


Cum fac un filtru intern

on Sunday 21 October 2007
by aT author list print the content item create pdf file of the content item
in Acvariu
comments: 1
 9.3 - 17 votes -

 
 
Cum fac un filtru intern, din PVC si sticla, pentru acvariul cu africani?


Mulţi acvarişti consideră că un filtru extern este soluţia cea mai bună pentru orice bazin. Filtrul extern nu ocupă spaţiu în acvariu, şi din acest motiv nu afectează prea mult nici estetica decorului (doar capetele tuburilor de admisie si retur se văd în acvariu), dar filtrul intern prezintă multe avantaje pentru care îl prefer şi îl recomand pentru acvariile cu africani.
Câteva din avantajele unui filtru intern faţă de un filtru extern: - De regulă filtrele externe au un debit redus, şi contribuie mai mult la filtrare biologică decât mecanică, pe când un filtru intern poate avea un debit mare si filtrează atât mecanic, cat si biologic. (este recomandat un debit al pompei de 5-10 ori mai mare decât volumul acvariului)

- Cu un filtru intern poate fi proiectat un circuit puternic al apei în acvariu, care să adune efectiv excrementele la scurt timp după ce ele sunt produse de ocupanţi, deci înainte ca acestea să se descompună.

- Un curent de apă puternic contribuie şi la creşterea peştilor adulţi, nu substituie lungimea acvariului, dar pentru acvarii de aceeaşi lungime peştii cresc mai MARI in acvariul în care curentul este mai puternic; în plus, când peştii sunt relaxaţi (poate tocmai au mâncat şi au burta plină) prefera să înoate unde curentul este mai slab, respectiv lângă geamul din fată, unde se văd mai bine.

- Flexibilitate: compartimentul de admisie poate servi şi ca spaţiu de izolare imediată a unui peşte rânit (ferindu-l de şocul unui transfer într-o apă cu alţi parametri), dar poate la fel de bine să fie folosit pentru a instala medii de pre-filtrare (granule) care să prevină saturarea primului strat de material filtrant pe o perioada mai lungă de timp (când sunteţi plecaţi în concediu de ex.)

- estetica: un filtru intern poate fi foarte uşor integrat în decorul fals din polistiren şi ciment, sau poate fi camuflat prin alte mijloace, pe când tuburile unui filtru extern dau mai multa bătaie de cap la acest capitol.
Pentru un filtru intern, conceptul general este simplu şi presupune compartimentarea celor 3 operaţii pe care le face filtrul, şi anume: admisie, filtrare, şi retur. Scopul unui design de filtru intern EFICIENT este să maximizeze compartimentul de mijloc (filtrare) astfel încât apa să treacă printr-un număr cât mai mare de straturi de material filtrant, straturi care la rândul lor să aibă o suprafaţă cât mai mare.
 
INTRODUCERE


În acest tutorial vă voi prezenta construcţia unui filtru de colt (design propriu) care ocupa un volum mic şi are o capacitate de filtrare mare în raport cu spaţiul total ocupat de filtru. Acest design (inaltime-45cm , latime-20cm, adancime-10cm) este gândit pentru a găzdui trei straturi de burete cu grosimea de 5 cm si dimensiuni de 10x15 cm, plus un strat (sau mai multe) de vată de perlon. Vezi schiţa de mai jos (săgeţile indică circulaţia apei) Admisia se face prin laterala scurta, returul prin laterala lungă.
filtru_01_big.gif                                   filtru-schema-circuit.jpg

Materialele necesare sunt următoarele:
- 1 tub de silicon pentru acvarii - DENBRAVEN, BISON, CERESIT etc şi un pistol de aplicare
- PVC de lăţime 10 cm si de lăţime 25 cm
- sticla de 3 mm grosime
- 1 cutter cu lama lată şi lungă
- 1 suport de creioane
- 1 sită pentru chiuvetă
- 1 pânză de bomfaier
- 1 ruleta şi o rigla, un marker permanent
- burete poros şi burete fin
- 1 pompă de acvariu (power-head)

Începem prin a măsura înălţimea acvariului, cutia filtrului trebuie să nu treacă de marginea de sus a acvariului, deci vom construi cutia cu 1 cm mai mică decât înălţimea acvariului. Marcaţi această distantă pe ambele margini ale lambriului PVC de 25 cm, din care vom confecţiona partea frontală a cutiei. Trasaţi o linie dreaptă între cele doua marcaje pentru ca tăietura să fie dreaptă, şi tăiaţi cu pânza cât mai aproape de placă, precum în figura. După ce aţi obţinut lungimea dorită, identificaţi două nervuri între care distanta este cea dorită, în cazul de fata 20 cm (pentru filtre laterale mai late de 25, atunci îmbinaţi şi lipiţi între ele mai multe placi, şi abia după ce se usucă tăiaţi din margini pentru a obţine exact lăţimea dorită).

filtru_04_big.jpg


Folosind vârful cutter-ului ca în imaginea de mai jos, tăiaţi cei patru pereţi (unul câte unul, nu încercaţi să tăiaţi 2 odată pentru ca iese o tăietură ondulată) pentru a îndepărta marginile, şi veţi obţine o bucată cu margini drepte de exact 20 cm lăţime.

filtru_05_big.jpg


Din înălţimea PVC-ului de 20 cm deduceţi 4 mm pentru a obţine distanta de tăiat pentru PVC-ul de 10 cm. Marcaţi şi tăiaţi apoi lambriul de lăţime 10 cm, acesta va forma laterala scurtă a cutiei (perete extern al compartimentului de admisie). Îndepărtaţi lamela care formează cantul de îmbinare, pentru a obţine unghiul drept ca în imaginea de mai jos. De regulă lăţimea acestor placi este de fix 100 mm, dar ea poate varia intre loturi, aşa că e mai bine sa măsuraţi exact. Aceasta este lăţimea pe care o veţi folosi la tăiatul sticlei care formează pereţii filtrului. În cazul meu s-a întâmplat sa fie 98 de mm, a trebuit să completez cu mai mult silicon când am lipit spatele, pentru că sticla o tăiasem în avans cu lăţime 100 mm.

filtru_06_big.jpg


Pe partea interioara a laturii de 20 cm vom însemna, cu markerul şi rigla, design-ul general al filtrului. Dacă nu aveţi sticla deja tăiată, acum puteţi să mai efectuaţi mici modificări (să coboraţi compartimentul care găzduieşte pompa, sau să înălţaţi peretele interior al compartimentului de admisie) şi cu aceste noi măsurători + lăţimea determinată pe lambriul de ~10 cm, să tăiaţi sticla de 3mm pe care o vom folosi pentru pereţii interiori, fundul cutiei, o laterala mica si o laterala mare (adică tot ce nu se vede din acvariu dar se vede din afara lui).

Întotdeauna compartimentul de filtrare trebuie sa fie cu 0.5 cm mai mic decât mărimea buretelui efectiv. Dacă aveţi bureţi de 15 cm (Juwel Jumbo) marcaţi compartimentul de filtrare cu lăţimea de 14,5 cm. Aceasta este o măsura de precauţie: nu este nici o problema daca buretele stă un pic înghesuit între pereţii compartimentului de filtrare, dar este o mare problemă dacă rămâne loc între burete si pereţii compartimentului de filtrare.

Întâi vom lipi între ele piesele de PVC. Lipitura va fi în doua planuri, pentru că PVC-ul de 10 are şi extensia peretelui exterior şi aceasta coboară câţiva mm chiar peste PVC-ul de 20, deci este bine ca această muchie să nu stea direct pe suprafaţa de lucru, ci să fie suspendată.

filtru_08_big.jpg


Cele doua bucăţi de PVC trebuie aliniate în partea de sus a cutiei filtrului, ca să rămână jos loc (foto stânga) pentru lipirea fundului din geam de 3mm (pentru asta am scăzut cei 4 mm din înălţimea PVC-ului de 10cm, grosime geam plus silicon - foto dreapta).

filtru_09_big.jpg


Pentru aplicarea uşoară a siliconului pe muchii, va puteţi confecţiona pe loc o menghina prin decuparea cu cutterul a unui şanţ de 3 mm lăţime într-o bucată de polistiren expandat, cât mai gros şi cu o suprafaţă suficient de mare pentru a avea stabilitate (foto stânga). Nu faceţi economie de silicon, după presare siliconul trebuie să iasă în lateral şi acest exces trebuie uniformizat cu degetul, într-o forma triunghiulara cu doua laturi pe cele doua suprafeţe de contact. Lipitura trebuie să fie uniformă, fără bule de aer, ca în imagine (înainte de uniformizarea excesului).

filtru_10_big.jpg


Ordinea de lipire a sticlei: se începe cu fundul cutiei şi apoi se continuă cu peretele cel mai apropiat de laterala mica, după aplicarea fiecărui element se uniformizează cu atenţie excesul de silicon, de o parte şi de alta a lipiturii (sau pe o singură latură daca nu sunt accesibile amândouă). Acest lucru sporeşte rezistenta lipiturii, aspect important pentru că în filtru apar în funcţionare diferenţe mari de presiune între compartimentul de admisie şi compartimentul de retur (mai ales după ce bureţii se saturează şi opun rezistentă din ce în ce mai mare circulaţiei apei). Ultimul element lipit va fi spatele filtrului. Exemplific ordinea de lipire a elementelor în animaţia de mai jos:

lipituri.gif


Pana se usucă aceste lipituri, se poate pregăti suportul pe care vor sta bureţii în filtru. În schiţa de la începutul tutorialului aţi observat că am lăsat o distantă de 3,5 cm între fundul filtrului şi peretele interior al compartimentului de retur. Această distantă nu este întâmplătoare, ci a rezultat ca fiind dimensiunea unei jumătăţi de suport de creioane perforat. Pentru filtre mari puteţi folosi suporturi întregi, intr-un număr suficient cât să susţină toată suprafaţa buretelui.

filtru_16_big.jpg


Întotdeauna îndepărtaţi fundul suportului, pentru că acesta nu este perforat şi va constitui un obstacol în calea curentului de apă:

filtru_02_big.jpg


Pentru filtrul de colţ vom tăia acest suport de creioane pe jumătate, şi vom obţine doua grătare de 3,5 cm înălţime, pentru sprijinul bureţilor din filtru.

filtru_03_big.jpg


După uscarea completă a lipiturilor cutiei, urmează perforarea ei pentru a permite comunicarea cu acvariul a compartimentelor de admisie şi de retur. Dacă filtrul va fi folosit ca atare (alb, ne-camuflat) atunci o sita de chiuvetă este o soluţie comoda pentru a cosmetiza admisia şi în acelaşi timp a opri curiozitatea peştilor care vor să intre în filtru.

Cu un patent şi un cui încins la flacăra de aragaz puteţi decupa uşor si precis în peretele de PVC al compartimentului de admisie. În funcţie de puterea pompei este nevoie de mai multe sau mai puţine decupări. Pentru o pompă de de 700l/h sunt suficiente decupările din imagine, pentru o pompă de 1400l/h sunt necesare decupări pe toata suprafaţa sitei.

La fel şi pentru compartimentul de retur, unde este găzduită pompa. Căutaţi să puneţi ştuţul pompei la minim 10 cm sub oglinda apei pentru că după ce materialele filtrante devin saturate (si mult mai eficiente) ele opun o rezistentă mai mare şi nivelul apei din compartimentul de retur va scădea. În cazul când pompa este montată prea sus, ea va rămâne pe sec mult prea devreme. Ca regula generală, daca admisia este în dreapta-jos, returul trebuie să fie în stânga-sus pentru un circuit puternic al apei.

Tot în această etapă este bine să eliminaţi şi excesul de perete exterior al PVC-ului de 10, care depăşeşte suprafaţa plăcii de 20 cm (foto stânga-jos), pentru a obţine o muchie curată, la 90 de grade (opţional - dacă nu va fi camuflat , acest exces este chiar util pentru că fereşte lipitura de privirea spectatorului).

filtru_13_big.jpg


Pentru filtrele care vor fi camuflate, o serie de fante verticale şi paralele sunt soluţia cea mai comodă. Lăţimea acestora depinde de mărimea peştilor care vor popula acvariul în care va fi montat filtrul (în cazul de fata, acvariu de pui 1-3 cm, deci fante subţiri). Numărul fantelor depinde de debitul pompei (în funcţionare fără materiale filtrante, nivelul apei în compartimentul de retur trebuie să corespundă cu nivelul apei din acvariu). Se mai pot folosi site circulare, special create pentru admisia filtrelor, dar sunt mai greu de găsit.

filtru_15_big.jpg


Acum că filtrul este lipit şi perforat, urmează
camuflarea acestuia. Pentru acvariile cu decor din polistiren, filtrul va fi camuflat cu acelaşi procedeu folosit pentru geamul din spate al acvariului, de preferinţa fundalul din polistiren se confecţionează DUPĂ realizarea filtrului şi dispunerea lui în acvariu, pentru ca întreg decorul să aibă un aspect unitar şi filtrul să nu iasă cu nimic în evidentă. Pentru acvarii care nu au şi nu vor avea decor din polistiren şi ciment, soluţia se numeşte foto-tapet impermeabil. Acesta va fi lipit cu silicon direct pe cutia filtrului, iar pentru geamul din spate fixarea cu scotch este suficientă (de preferat cu adeziv furnizat de producătorul foto-tapetului).

Cumpăraţi o bucata de foto tapet de o dimensiune mai mare cu 25 de cm decât geamul din spate al acvariului. Pentru a camufla filtrul aveţi nevoie doar de 32-35cm din această bucata, diferenţa va fi folosită pentru decorarea geamului din spate al acvariului. Pentru a vă asigura că imaginea de pe filtru nu se repetă în imediata vecinătate pe tapetul din spatele geamului, tăiaţi foto-tapetul din marginea corespunzătoare poziţiei filtrului în acvariu. Cu alte cuvinte, porţiunea de foto-tapet care ar fi trebuit să vină pe exteriorul acvariului, în dreptul filtrului, va fi acum în interiorul acvariului, direct pe cutia filtrului.

Lipiţi foto-tapetul întâi pe laterala lunga, cu o serie de dungi de silicon verticale paralele, două dintre ele neapărat foarte aproape de cele doua muchii verticale. Nu faceţi X si O pentru ca la presare aerul dintre aceste dungi de silicon nu are pe unde să iasă şi rămân umflături sub foto-tapet. După ce se usucă, îndoim foto-tapetul pentru a acoperi colţurile şi lipim pe laterala scurtă. Se acoperă apoi şi 1-2 cm din laturile transparente, pentru a avea siguranţa că după montarea în acvariu nu se văd porţiuni albe sau transparente pe aceste muchii. După uscare se taie cu cutter-ul foto-tapetul care acoperă decupările făcute în PVC la compartimentele de admisie şi retur.

filtru_11_big.jpg


Filtrele sunt pregătite pentru a fi montate în acvariu. Pentru a elimina riscul ca peştii mici să rămână blocaţi intre filtru şi pereţii acvariului, recomand fixarea cutiei filtrului la colţ prin lipirea muchiilor cu silicon pe geamul acvariului. Aceste lipituri nu sunt permanente, ele pot fi tăiate uşor cu lama atunci când, dintr-un motiv sau altul, se doreşte îndepărtarea cutiei filtrului din acvariu. Pe durata uscării e bine sa le forţaţi intr-o poziţie fixă, folosind bucăţi de polistiren sau alte metode care vă sunt la îndemâna.

În fotografia de mai jos sunt vizibile doua filtre de colţ, într-un acvariu cu perete despărţitor pe mijloc Curentul creat de pompă trebuie să fie pe latura lungă a acvariului. În cazul de fată ea s-a întâmplat sa fie adâncimea, dar pentru un acvariu normal ea este lungimea, şi atunci laterala vizibilă a filtrului este cea scurtă (compartimentul de admisie)

filtru_12_big.jpg


Caile de comunicare ale filtrului cu acvariul sunt bine camuflate.

filtru_14_big.jpg


Chiar dacă filtrul este mai înalt decât oglinda apei, cichlidele africane sunt peşti foarte curioşi si reuşesc să sară cumva şi în filtru, aşa că pentru siguranţă trebuie confecţionat şi un capac (deh, ca la orice filtru care se respecta). Se foloseşte tot PVC de 10 cm, pe mijloc se taie un sânt pentru geamul despărţitor dintre compartimentele de admisie şi filtrare. La colt, sau pe mijloc, se taie şi un orificiu pentru cablul de alimentare a pompei (şi a încălzitorului, dacă este cazul).

filtru_17_big.jpg


În imaginea de mai jos puteţi vedea filtrul la lucru, cu pompa şi mediile de filtrare instalate. Sub bureţi este un strat de spărtura de scoici, strat care ajuta la creşterea durităţii cu 1-2 grade (când apa de la robinet nu este suficient de dura) şi în acelaşi timp constituie un mediu post-filtrare cu o suprafaţă însumată foarte mare, care poate servi ca suport pentru fixarea bacteriilor benefice. Nivelul apei in compartimentul pompei este mai mic, parţial din cauza mediilor de filtrare, şi parţial din cauza admisiei reduse (pentru că acvariul găzduieşte puiet, am făcut fantele foarte mici). Partea transparentă a filtrului se poate camufla cu acelaşi material care camuflează muchiile şi marginea de sus, dacă această parte a filtrului este expusă pe latura din faţă a acvariului. Spatele este bine să rămână transparent, pentru control vizual permanent.

filtru_18_big.jpg


Acum ca aţi văzut cum se construieşte un filtru de colt, un filtru lateral (cu admisia şi returul pe aceeaşi latura) o să vi se pară floare la ureche. În fotografia de mai jos puteţi vedea doua exemple de filtre laterale (instalate în dreapta, şi respectiv in stânga acvariului), cu fante sau cu sită. Dacă pompa dispune de accesorii corespunzătoare, aceasta poate fi coborâtă chiar pe fundul compartimentului de retur, iar daca nu dispune de accesorii sigur puteţi inventa o prelungire cu un furtun de diametru corespunzător, de la ieşirea acesteia şi pană la calea de retur a filtrului. Atunci când filtrul se saturează (şi filtrează de fapt cel mai eficient) nivelul apei scade în acest compartiment şi pompa nu trebuie să rămână pe sec şi să tragă aer. În compartimentul de admisie puteţi pune eventual încălzitorul, pentru că în acest compartiment nivelul apei nu scade niciodată în funcţionarea filtrului (evident, la schimbul de apă scade, aşa ca scoateţi si pompa si încălzitorul din priza cu aceasta ocazie).

filtru_19_big.jpg
Filtrul asimetric.
Înălţimea acvariului este de 60 cm şi lăţimea de 50 (as fi preferat invers, dar aşa s-a nimerit când l-am făcut)

Aveam nevoie de un compartiment de retur mic dar lat de 20 cm, pentru ca pompa să intre fără probleme pe lungime.

Apoi aveam nevoie de un compartiment de filtrare care să găzduiască bureţi tăiaţi dintr-o bucată de 50x50, şi am optat în cele din urma pentru înjumătăţire (25xcm lungime) şi apoi întreire (16.5 cm lăţime) ca să folosesc la maxim materialul. deci compartimentul de filtrare l-am făcut de lăţime 16cm.

Compartimentul de admisie putea să fie cât de mic, am optat pentru lăţime minima 10 cm pentru că îmi era uşor să folosesc o placa de PVC cu această lăţime.

Ce am câştigat cu această asimetrie? Rezultatul se vede şi în fotografiile de mai jos. Am acomodat o pompa foarte puternică şi am câştigat un spaţiu de filtrare foarte mare (15 litri de materiale filtrante, fără sa mai pun la socoteala şi volumul post-filtrare, care şi el va fi umplut cu granule de ceramică şi scoici pisate), fără să ocup un volum prea mare din spaţiul acvariului. Şi mai important, am obţinut o formă care s-a integrat mult mai bine in decor, având multe suprafeţe curbe cu aspect natural. Când privesc acvariul din fata nu vad la filtru un perete perpendicular pe geamul frontal şi pe fundal, ci un perete oblic, care se continua pe fundalul acvariului, care pare parte integrantă a acestuia.

Culorile pot părea exagerate pentru că am editat contrastul pozelor în aşa fel încât să se vadă bine detaliile. Văzut în apa, fundalul are o nuanţa bruna cu fisuri negre printre stânci. Partea din fată (10cm) a filtrului va fi acoperită cu autocolant sau cant în aceeaşi esenţă şi culoare cu mobila suportului de acvariu. Şi acum pozele (de dimensiuni mici):

filtrul înainte de a fi modelat polistirenul
filtru_450_asimetric_01.jpg


filtrul montat în acvariu, după modelarea polistirenului
filtru_450_asimetric_02.jpg


filtrul după aplicarea primului strat de ciment şi după aplicarea ultimului strat de ciment (am dat aceste staturi şi peste decorul vechi ca şi cum ar fi fost polistiren curat, ca să fiu sigur ca am aceleaşi nuanţe în tot acvariul)
filtru_450_asimetric_03.jpg


detaliu cu filtrul integrat în vechiul decor (observaţi ca am decor si pe fundul acvariului, o sa discut intr-un alt topic avantajele acestei opţiuni)
filtru_450_asimetric_04.jpg


vedere de sus a filtrului asimetric integrat in decorul acvariului
filtru_450_asimetric_05.jpg


vedere de ansamblu a filtrului integrat în decorul vechi
filtru_450_asimetric_06.jpgINCHEIERE
Folosind aceste două materiale (PVC-ul pentru laturile unde sunt necesare decupări, şi sticla pentru laturi unde este necesară vizibilitatea) puteţi să inventaţi proiecte proprii de filtru intern. Mediile de filtrare au toleranţe destul de mari (bureţii se găsesc şi la 50x50 cm, iar vata de perlon se găseşte cu lăţime tipică de 20 cm şi lungime de câţiva metri).

Nota: Fotografiile si textul acestui articol aparţin autorului şi nu pot fi re-publicate fără acordul acestuia.

Comments

mtd
01 Jul : 17:07
Reply to this
fff.interesant si bun de aplicat

You must be logged in to make comments on this site - please log in, or if you are not registered click here to signup

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/home2/aquarium/public_html/e107_plugins/autogallery/def_core.php' (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home2/aquarium/public_html/e107_plugins/autogallery/def.php on line 20