Welcome

Username:

Password:
Remember me

[ ]
[ ]

Online

Guests: 4, Members: 0 ...

most ever online: 123
(Members: 1, Guests: 122) on 18 Sep : 12:48

Members: 3215
Newest member: Andrei2017

Chatbox

You must be logged in to post comments on this site - please either log in or if you are not registered click here to signup


Cristi
Sunt interesat sa cumpar de preferat astazi guppy,molly,xipho,platy,neoni si zebre in Bucuresti din sectorul 2,4,5,6.
E cineva pe aici care sa aiba de vanzare preferabil astazi aceste specii de pesti si sa stea in sectorul 2,4,5 si 6???
Astept mesaj pe PM de la cine are de vanzare!

Cristi
Sunt interesat sa cumpar de preferat astazi guppy,molly velifera,xipho,platy,neoni si zebre in Bucuresti din sectorul 2,4,5,6.
Mai exista cineva pe aici care sa aiba de vanzare aceste specii de pesti si sa stea in sectorul 2,4,5 si 6???? sad please
Astept sa ma contactati pe PM!!

Cristi
Sunt interesat sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni si zebre in Bucuresti din sectorul 2,4,5,6.
E cineva pe aici care sa aiba de vanzare aceste specii de pesti si sa stea in sectorul 2,4,5,6???
Astept mesaj pe PM!!

Cristi
Ma intereseaza sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 2,4,5,6.
Mai e cineva pe aici care sa aiba de vanzare aceste specii de pesti si sa stea in sectorul 2,4,5,6?????
Astept raspuns pe PM!!

Cristi
Cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
E cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5 si 6??
Astept raspuns pe PM!!

Cristi
Ma intereseaza sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
Mai e cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5,6???????
Astept raspuns pe PM de la cine are de vanzare aceste specii de pesti!!

Cristi
Ma intereseaza sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
Mai e cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5,6???????
Astept raspuns pe PM de la cine are de vanzare aceste specii de pesti!!

Cristi
Ma intereseaza sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
Chiar nu mai e nimeni in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5 si 6??????
Astept raspuns numai de la cine vinde!

Cristi
Cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
E cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5 si 6??????
Astept raspuns de la cine are de vanzare!!

Cristi
Cumpar guppy,molly,xipho,platy si neoni in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
E cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni si sa stea in sectorul 1,4,5,6????
Astept raspuns pe PM de la cine are de vanzare aceste specii de pesti!Amphiprion ocellaris

on Wednesday 29 November 2006
by simi author list
in Pesti marini > Clownfish
comments: 0
 10.0 - 1 vote -Clown anemonefish
(Amphiprion ocellaris)

Denumire stiintifica:
Amphiprion ocellaris (Cuvier, 1830)

Denumire populara:
Clown anemonefish (pestele clovn)

Familia: Pomacentridae

Origine: Indo-Pacific

Nivel de îngrijire: Moderat

Temperament: Pasnic

Dimensiunea maxima: 10 cm.

Volum acvariu: Minim 60 litri

Parametri apei:
- Temperatura 22°C - 26°C
- pH 8.1-8.4,
- dKH 8-12,
- sg 1.020 - 1.025

Compatibil recif: Da

Hrana: Omnivor


Introducere articol
Spre sfârsitul anului 1991, animat de o dorinta mai veche, rezultata în urma vizionarii unui documentar a lui Jaques Cousteau despre lumea acvatica, mi-am cumparat doi pesti clovn salbatici, de la magazinul de pesti tropicali unde lucram. Cum de la începutul pasiunii mele pentru acvaristica am obiceiul sa încerc sa reproduc speciile de pesti pe care le am în acvariu, am dorit, de la bun început, sa încerc sa reproduc si acesti pesti, catalogati la acel timp, ca fiind foarte dificili de reprodus. Aceasta specie de pesti a fost pentru prima oara reprodusa în captivitate în anul 1972, de Martin A. Moe, om de stiinta, cu un master în biologie marina. Moe, bazat pe acest succes extraordinar, si-a înfiintat, în anul 1973, propria companie de acvacultura marina - Aqualife Research, informatiile despre reproducerea acestui peste si, mai ales, cresterea alevinilor, au fost prezentate in termeni generali, Moe fiind destul de discret în cele câteva articole pe care le-a publicat la început. Astfel, spre sfârsitul anilor 80, începutul anilor 90, informatiile despre reproducerea acestei specii de pesti erau destul de restrânse si vagi; primele, de la Martin Moe, si 2-3 mai recente de la câtiva acvaristi din USA si Germania, care obtinusera câteva succese partiale, însa fara un rezultat final însemnat.

Înainte de a-mi cumpara cei doi pesti clovn, m-am documentat, atât cât am putut, din tot felul de publicatii, încercând sa intuiesc cât mai bine etimologia acestei specii. Am citit câteva articolele (mentionate mai sus) în revistele de acvaristica, si alte câteva carti de informatii generale despre animalele marine. Cum pestii clovn sânt un fel de icoana a vietatilor marine de recif, am gasit farâme de informatii mai în toate cartile pe care le-am citit. De asemeni, am studiat cu atentie fotografiile subacvatice facute de scafandrii amatori, stiind ca o imagine poate spune o mie de cuvinte. Punând împreuna toate aceste mici cunostinte însusite din aceste studii si lecturi, am început sa deslusesc o imagine mai clara în ce a ce priveste ecologia acestei specii de pesti, si sa trag anumite concluzii.

Din studiul diverselor fotografii subacvatice cu acesti pesti în actul reproducerii, sesizasem ca pestii, grupati in perechi, ocupau o anemona gazda, si depuneau icrele pe un substrat solid (roca), în imediata vecinatate a acestei anemone, si nu liber, in masa apei. Mai târziu, am aflat acest lucru dintr-un articol citit. Din experienta acvaristica, stiam ca destule specii de pesti care se separa în perechi îsi aleg pentru depunerea icrelor, un substrat si o anume locatie, pentru ca, cel putin un masculul sau o femela, sa îngrijeasca icrele. Faptul ca pestii clovn nu prea se îndeparteaza de anemona gazda, mi-a întarit acesta convingere. Din lecturile parcurse, am înteles ca binecunoscuta relatie simbiotica a pestilor clovn cu anumite specii de anemona, supra-numite anemona gazda, este folosita de acestia dintr-un motiv mai degraba defensiv, tentaculele anemonei fiind dotate cu capsule minuscule încarcate cu "harpoane" toxice, de dimensiuni microscopice, ce provoaca socuri paralizante, motiv pentru care multe specii de pesti prefera sa stea la distanta de ele. Din acest motiv, am concluzionat ca în conditii de captivitate, unde nici un alt peste nu este prezent, anemona gazda nu este necesara pentru a induce or stimula reproducerea. În cele câteva articolele scrise pâna atunci de 2-3 acvaristi care reusisera sa reproduca partial acest peste, pestii clovn erau cazati într-un acvariu de recif, cu o anemona gazda. Faptul ca Moe nu mentionase nici ca a folosit , nici ca nu a folosit anemone gazda pentru reproducerea acestor pesti, mi-a întarit banuiala ca o anemona gazda nu este necesara pentru acest scop. Stiind ca pestii depun icrele pe un substrat solid, iar anemona ofera pestilor un adapost împotriva pradatorilor, dându-le un sentiment de siguranta, am ales sa ofer pestilor o combinatie din cele doua elemente, încercând sa le creez conditii de viata asemanatoare. De aceea, m-am gândit ca un ghiveci din teracota, de marime relativ mica, cu fundul spart si culcat pe laterala, imita, oarecum, conditii similare, ghiveciul putând fi folosit si ca adapost, dar si ca substrat de reproducere. Fundul ghiveciului l-am spart pentru a lasa pestii sa înoate în, si afara din ghiveci, prin ambele extremitati, amplificând sentimentul de spatiu, si încercând sa îndepartez orice îngrijorare a pestilor, ca ar putea fi prinsi în acel ghiveci ca într-o capcana.

Marimea acvariului am ales-o tot în functie de etimologia acestei specii de pesti. Stiind ca acest peste, în habitatul sau natural, nu se îndeparteaza la mai mult de maxim un metru distanta de anemona pentru a se hrani, a rezultat ca acest peste este strict atasat de locatia lui si nu necesita un spatiu larg de înot. Cu toate ca un alt om de stiinta în biologie marina (nu-i mai retin numele) care încerca la acea vreme, fara prea mult succes, sa reconstituie succesul lui Moe, recomanda, într-o serie de 2 sau 3 articole publicate intr-o revista de acvaristica din USA, acvarii cât mai largi cu putinta (el folosind unul de 160 de litri/pereche si o anemona gazda), eu am preferat, din considerente economice (costul sarii artificiale marine pentru schimburile de apa), si bazat pe o logica personala rezultata în urma materialelor studiate, varianta unui acvariu cât mai mic posibil. Astfel, am ales un bazin de aproximativ 37 de litri, cu dimensiunile de 50L x 30h x 25l, în care am plasat ghiveciul de teracota. Pentru filtrare, am folosit cea mai simpla si de încredere metoda posibila, calul de munca al acvaristicii; filtrul de burete, conectat la o pompa de aer (vibrator) pentru acvarii. Întrebuintasem pâna atunci cu mult succes acest tip de filtrare pentru toate speciile de pesti tropicali de apa dulce pe care le-am reprodus. Acum, dupa aceasta experienta inedita, de reproducerea cu succes a acestor pesti marini, pot sa afirm cu certitudine ca aceasta metoda de filtrare, pe cât de simpla este, si-a dovedit pe deplin eficienta. Astfel amenajat, dupa o perioada de patru saptamâni de filtrare continua a apei, si o relativa maturizare a ecosistemului acvatic din bazin, am introdus cei doi pestisori în noul lor habitat.

Partea II

Pestii clovn din genul Amphiprion fac parte dintr-o familie mai larga de pesti marini, denumita Pomacentridae. Pe lânga coloritul lor spectaculos pestii clovn au fost subiectul a numeroase studii si rapoarte stiintifice legate de fenomenul neobisnuit al relatiei lor simbiotice cu anumite specii de anemone, si modul în care acestia reusesc sa locuiasca în siguranta printre tentaculele anemonei gazda, tentacule care, pentru multe alte specii de pesti, au un efect letal atunci când sunt atinse de acestia. Cuthbert Collingwood (1868), medic chirurg si naturalist, a fost primul om de stiinta care a comentat acest fenomen -observat în timpul unei expeditii stiintifice pentru studiul zoologiei marine (1866-1867), la bordul navelor H.M.S Rifleman si H.M.S. Serpent, la care a participat voluntar.

În habitatul lor natural, grupuri de pesti clovni vietuiesc împreuna printre tentaculele unei anemona gazda, grupurile fiind mai mici sau mai largi, în functie de marimea discului anemonei. Pestii clovn se nasc toti masculi (hermafroditi), iar ierarhia în interiorul acestor grupuri este facuta în functie de marimea pestilor, pestele cel mai dezvoltat transformându-se in femela, iar urmatorul ca marime devenind mascul activ, restul pestilor din grup continuând sa ramâna masculi imaturi sexual. Pestele cel mai mare se transforma în femela pentru a putea produce cât mai multe icre, crescând sansele perpetuarii speciei, iar daca aceasta cade prada, masculul activ ramas creste in dimensiuni si se transforma în femela, iar urmatorul cel mai dezvoltat peste devine mascul activ. Cât timp perechea de pesti clovn exista, ceilalti pesti clovn nu se dezvolta fizic dincolo de o limita, traind asa luni de zile. Însa, daca perechea activa se muta la o alta anemona gazda, sau cad prada (fenomen foarte probabil deoarece, în ecosistemul lor natural, mai toate vietuitoarele de recif nu ajung sa moara da batrânete) sau, în conditii de captivitate, e îndepartat de acvarist, pestii ramasi îsi reiau, la scurt timp, dezvoltarea biologica, repetând ciclul ierarhizarii. De aici am extras câteva concluzii importante: prima; ca anemonele gazda, datorita functiei defensive pentru pestii clovn (acestia ne având un mecanism propriu pentru defensiva ori un colorit de camuflaj nu pot, fara protectia anemonelor, supravietuii pradatorilor) sunt, în habitatul natural, un factor determinant al controlului populatiei acestor pesti, orice fluctuatie a numarului de anemone gazda având o influenta directa asupra numarului de pesti clovn. Însa, în conditii de captivitate, unde nu exista pericolul pradarii, prezenta anemonelor devine irelevanta, aceasta ne având un rol direct în inducerea reproduceri pestilor . De aceea, asa cum am mentionat în prima parte, am decis sa nu folosesc o anemona pentru pestii clovn. A doua concluzie; stiind ca pestii clovn sunt hermafroditi, nascându-se toti masculi, si transformându-se în femela în functie de conditiile mediului în care evolueaza, cu exceptia marimii, ne având dimorfism sexual, am ales, dintr-un stoc restrâns de pesti clovn pe care magazinul de pesti tropicali îl avea, pe unul mai dezvoltat si unul de dimensiuni mai mici, încercând sa evit riscul de a alege doua femele. De aceea am afirmat, la sfârsitul partii I-a, ca am venit acasa cu doi pestisori, nu cu o pereche.

Partea III

Formarea perechilor

Întretinerea pestilor din genul Amphiprion în conditii de captivitate nu este dificila, pestii clovn fiind foarte recomandati pentru un acvariu marin comunitar. Deoarece în habitatul lor natural acestia îsi petrec viata pe o arie foarte redusa, o pereche de pesti clovn se adapteaza bine la traiul intr-un acvariu de dimensiuni relativ mici, marimea acvariului alegându-se în functie de marimea speciei din genul Amphiprion pe care dorim sa o avem. Pentru specia discutata aici, Amphiprion ocellaris, care este o specie mica, din punct de vedere al marimii corpului, un acvariu de minimum 37 de litri, cu dimensiunile de 50L x 30h x 25l, pe care eu l-am folosit, este functional, însa unul cu laturile bazei egale, si un volum de aproximativ 60 litri (45 x 45 x 30) este mai adecvat, deoarece creeaza un sentiment de spatiu mai amplu, pe toate laturile bazinului.

Deseori, membrii din aproape toate cele 26 specii diferite de pestii clovn care sunt la vârsta de tânar adult si de marimi asemanatoare, vor lupta violent intre ei sau cu alte specii pentru dominatie teritoriala, chiar si intr-un bazin de volum mai mare -200 litri. Din acest motiv, nu este recomandat sa introducem într-un acvariu doi indivizi de aceeasi marime, chiar de specii diferite de Amphiprion. Daca se doreste formarea unei perechi de aceeasi specie, este necesar sa se procure doi pesti de dimensiuni diferite (vezi pestii clovn -partea II) si, daca este cu putinta, sa se plaseze cu câteva saptamâni înainte, în bazinul destinat lor, pestele de dimensiune mica, dându-se acestuia posibilitatea de a pune primul stapânire pe spatiul acvatic, dominatie care va marii sansa pestelui mai mic de a ajunge, fara prea multa violenta, la o situatie de convietuire cu pestele de dimensiuni mai mari. În caz în care pestele mai mare se afla deja în acvariu, pestele mai mic se introduce în acvariul de destinatie într-un recipient cu peretii transparenti (ex. o "fatatoare" pentru vivipari), si se pastreaza acolo o perioada de câteva saptamâni, timp în care pestele mare se va obisnui cu prezenta celui mic în spatiul acvatic comun si, într-un final, nu va mai manifesta un comportament agresiv fata de acesta, acceptându-l ca partener. Totusi, este precaut ca pestele de dimensiuni mici sa fie eliberat în bazinul mare pe timpul noptii, la câteva ore dupa stingerea luminii si, daca este posibil, sa se schimbe pozitia rocilor din acvariu, încercându-se prin schimbarea decorului o reducere si mai pronuntata a teritorialitatii pestelui de dimensiuni mai mari. Membrii din speciile Amphiprion ocellaris si Amphiprion percula nu prezinta aceasta agresivitate teritoriala pronuntata, putându-se tine câteva exemplare din aceste specii intr-un bazin mai mare, de peste 120 litri. De asemeni, pestii din aceste doua specii pot fi grupati câte doi de dimensiuni diferite, si introdusi în acelasi timp, intr-un bazin mai mic (40-60 litri), destinat formarii unei singure perechi.

Acvaristul marin începator se întreaba frecvent daca, pentru formarea perechilor de pesti clovn, întretinerea si reproducerea acestora, este necesara o anemona gazda pentru a duplica relatia simbiotica dintre pesti si anemona. Desi în mediul lor natural, supravietuirea si perpetuarea speciilor de Amphiprion este dependenta de existenta anemonelor gazda, în conditii de captivitate, într-un acvariu individual, or într-unul comunitar, unde pericolul pradarii este eliminat de acvarist, printr-o grupare (înteleapta) de specii compatibile, pestii Amphiprion se dezvolta, evolueaza si se reproduc fara nici o problema, în lipsa anemonei gazda.

Clip Video:Cauta Amphiprion ocellaris pe Fishbase
Cauta poze cu Amphiprion ocellaris pe Google
Cauta link-uri despre Amphiprion ocellaris pe Google
Cauta Amphiprion ocellaris pe Wikipedia


Nota: Daca informatiile din acest articol nu sunt suficiente pentru dumneavoastra, atunci inregistrati-va gratuit si adresati intrebarile voastre pe forumul nostru.

Copyright © aquarium.ro toate drepturile rezervate

You must be logged in to make comments on this site - please log in, or if you are not registered click here to signup

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/home2/aquarium/public_html/e107_plugins/autogallery/def_core.php' (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home2/aquarium/public_html/e107_plugins/autogallery/def.php on line 20